sábado, 20 de diciembre de 2014

Família i escola.

Al llarg de totes les entrades publicades en aquest blog he parlat sobre la inclusió de les TIC’s a l’escola; en aquesta darrera entrada del curs per a l’assignatura Mitjans i recursos tecnològics per a l’Educació Infantil vull parlar-vos de la importància de treballar amb les TIC’s amb les famílies.

Sabem que és molt importants que les famílies coneguin el projecte educatiu del centre, la seva metodologia, normes, etc. Quant més coneixen el centre, les persones i les activitats que es duen a terme en aquest millor entendran el funcionament d’aquest i se sentiran més tranquils quan deixen als seus fills a les seves aules.

Com a professionals, tenim l’obligació d’establir canals de comunicació efectius per fer conèixer tot el mencionat anteriorment a les famílies i, així, establir uns bons lligams entre família i escola.

A més a més, hem de ser els primers en fer la primera passa com diu Fernando Trujillo, com a publicistes hem de cridar l’atenció de les famílies per a que siguin membres actius de la comunitat educativa, no podem esperar com a metges que acudeixin a nosaltres per comentar incidències i dubtes.

Per això mateix, proposa un esquema per a organitzar un pla d’actuació per a a la família TIC.

La primera passa és conèixer bé les famílies del nostre centre i esbrinar, entre altres informacions d’utilitat, quin nivell de coneixement tenen sobre les TIC, quines eines digitals utilitzen, què opinen de l’ús de TIC’s per part dels infants, etc.

En segona instància, cal informar a les famílies per a que coneguin el funcionament del centre. És recomanable introduir l’ús de TIC’s per dur a terme aquest punt. Per exemple, portar un blog o una web de centre on els pares puguin participar i consultar.

Seguidament, es fa notar la importància de dur un pla formatiu per a les famílies. No només els docents han de tenir coneixement i competències sobre les TIC’s, les famílies també haurien de desenvolupar les seves competències digitals, per a ser capaços d’utilitzar-les però més important és que siguin capaços de fomentar un ús segur de la xarxa per part dels seus fills, apunta Trujillo.

Penso que és crucial que les famílies coneguin i experimentin l’ús de les noves tecnologies perquè d’aquesta manera, experimentant-les, és possible que entenguin millor el seu ús a l’escola. No hem d’oblidar que el principal objectiu de l’escola és educar els discents per a que siguin capaços d’utilitzar les TIC’s d’una manera autònoma, crítica i segura.  Seria molt beneficiós si féssim una pàgina web de l’escola on els pares puguin informar-se sobre el centre, puguin veure i llegir activitats que fan els seus fills, poden afegir informació i comentari i a més, poden trobar enllaços que els ajudin a formar-se en pedagogia i utilització de TIC’s.


En relació amb allò anteriorment mencionat, és convenient formar a les famílies per a l’ús de les noves tecnologies però també hem de recordar quins són els beneficis que els infants obtindran amb aquest ús. Moltes famílies no es troben a favor de l’ús de les TIC’s perquè, per a aquestes, representen una amenaça per als seus menuts. No podem evitar parlar d’això, és cert que l’accés a internet pot dur-nos a córrer certs riscos, hi ha pàgines perverses, hi ha informació equivocada, possibilitat de produir addicció, etc.

Som conscients, però també hi ha infinitat de beneficis quan s’utilitza les noves tecnologies de la informació i la comunicació d’una manera crítica, conscient i segura.

A més de l’escola, els pares també han d’acceptar aquest repte i permetre que les TIC’s entrin a casa, només així podran educar als seus fill en l’ús d’aquestes. Alguns exemples de bones pràctiques poden ser: cercar informació tots plegats per fer una excursió, per informar-nos de quines pel·lícules hi ha al cinema aquesta setmana, per comprendre un concepte que no ha quedat clar a classe, etc.; utilitzar les TIC com a font d’oci amb diferents videojocs que desenvolupen la creativitat, altres el pensament matemàtic i uns altres agilitat en motricitat fina, etc.; enviar correus electrònics per felicitar el Nadal a familiar que viuen juny, per fer una pregunta a algun servei públic, com per exemple, la biblioteca; també els chats per comunicar-nos quan no estem junts a casa, per comunicar-nos amb els amics, per quedar amb aquestos, etc. Y, finalment, la família també es pot beneficiar de les xarxes socials per compartir vídeos i fotografies, per estar en contacte amb companys de l’escola, etc.

Com ocorre amb la majoria de les coses, tot depèn del tipus d’ús que li donem. Els pares i els educadors han de posar límits i normes per tal de controlar l’activitat de l’infant. Volem que sàpiguen utilitzar les TIC’s però també volem que siguin reflexius, crítics, autònoms, però també que siguin sociables, generosos, se sàpiguen autoregular, etc.


Per tot plegat, les escoles han d’ajudar a les famílies a adonar-se de que les TIC’s tenen riscos però prohibint el seu ús o mirant cap a un altre costat no solucionem el problema ni l’evitem, sinó que fem als nostres infants més vulnerables. 

Al següent pas, després de la formació de les famílies, es troba el nivell de la participació.

M’he adonat que en la majoria d’exemples que he sentit o m’han explicat els mestres, es tracten de situacions en les quals les famílies participen quan porten el material que s’ha demanat o quan venen el primer dia de classe amb els seus fills i fan les etiquetes dels noms per als penjadors, etc. però, gràcies a aquesta assignatura i a l’assignatura Família i Escola, aquest any, m’he adonat que s’utilitza els termes “col·laboració, participació i participació activa” molt a la lleugera, com si fossin sinònims. Hem vist que no és així.

S’ha de parlar de participació quan les famílies acudeixen al centre quan aquest ho sol·licita per a que desenvolupi algun tipus de tasca relacionada amb l’educació dels seus fills o per al benefici del centre sencer.

Finalment, la col·laboració de les famílies s’aconsegueix quan es parteix de les iniciatives d’aquests. Aquest nivell no és dels que aconsegueix tots els centres educatius perquè implica deixar un rol de més pes a les famílies i abandonar, per part del mestres, el rol d’expert i de cap. S’exigeix que els docents estiguin oberts als canvis, acceptar les crítiques dels altres, acceptar l’anàlisi de les propostes dels altres membres de la comunitat educativa, etc.

No sempre resulta fàcil per als docents deixar que les famílies entrin amb tot el que comporta. Si ens limitem a demanar que entrin al centre a fer només el que volem no aconseguirem que s’impliquin i que vulguin aportar els seus esforços i il·lusions. Si volem una vertadera comunitat educativa hem de ser conscients d’això sense sentir-nos menys valuosos com a professionals per acceptar idees de pares; tot el contrari, serem més professionals quan sapiguem guiar aquestes idees en accions que ajudin i beneficiïn als infants de les nostres escoles i escoletes. 

...


No hay comentarios:

Publicar un comentario